Detectie van PFAS in drinkwater met nieuwe Europese norm (2024)

Wanneer we deze zomer de kraan opendoen voor een glas water willen we ons niet druk maken over de kwaliteit van ons drinkwater en gaan we ervan uit dat onwenselijke stoffen uit het water zijn verwijderd. Partijen in de waterketen zetten zich dagelijks in om de drinkwaterkwaliteit te borgen en stoffen die de drinkwaterkwaliteit kunnen aantasten te weren. Daarom is het van belang dat ongewenste stoffen in een vroeg stadium gedetecteerd kunnen worden. De nieuwe norm NEN- EN 17892 voor een bepalingsmethode van PFAS in drinkwater draagt hieraan bij.

Handig voor je regenjas, niet voor je kraanwater

PFAS is de verzamelnaam voor een stoffengroep van per- en polyfluoralkylverbindingen. De koolstof-fluorverbindingen die in PFAS voorkomen zijn dermate sterk en stabiel dat ze biologisch moeilijk afbreekbaar zijn. Vanwege deze bijzondere eigenschappen zijn PFAS water-, vuil-, en vetafstotend en bestand tegen hoge temperaturen en worden daarom veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, waterkerende regenkleding of brandblusschuim. Als gevolg van deze toepassingen zijn de forever chemicals nu alomtegenwoordig als vervuiling in mens en milieu. De toxische eigenschappen van PFAS kunnen schadelijke effecten hebben op het immuunsysteem en mogelijk leiden tot leverschade, schildklierziekte en kanker. Of PFAS daadwerkelijk negatieve gezondheidseffecten geven, hangt onder andere af van de hoeveelheid die mensen ervan binnen krijgen over de tijd.

Detectie van PFAS in drinkwater met nieuwe Europese norm (1)Detectie van PFAS in drinkwater met nieuwe Europese norm (2)

Nieuwe Europese norm over het analyseren van PFAS

Onderzoek heeft aangetoond dat PFAS in de waterketen terecht kan komen bij de productie, het gebruik of de afvoer van PFAS-houdende producten van consumenten, de landbouw of de industrie. Om die reden is het van belang om de kwaliteit van het drinkwater continu te monitoren en bij potentiële aanwezigheid van PFAS tijdig maatregelen te treffen en negatieve consequenties te vermijden. Omdat er een grote hoeveelheid PFAS soorten bestaan - de OESO heeft 4.700 PFAS geregistreerd - wordt er hard gewerkt om geschikte, gestandaardiseerde bepalingsmethoden te ontwikkelen die PFAS kunnen identificeren.

In 2024 is een nieuwe Europese norm voor een analysemethode van PFAS in drinkwater gepubliceerd, met als titel NEN-EN 17892:2024 en, Water quality - Determination of selected per- and polyfluoroalkyl substances in drinking water - Method using liquid chromatography/tandem-mass spectrometry (LC-MS/MS).

Vertaald NL: Waterkwaliteit - Bepaling van geselecteerde per- en polyfluoralkylstoffen in drinkwater - Methode met behulp van vloeistofchromatografie/tandem-massaspectrometrie (LC-MS/MS)

Deze norm maakt het mogelijk voor laboratoria om de aanwezigheid van PFAS in een vroeg stadium te detecteren. De methode is in eerste instantie ontwikkeld voor de detectie van PFAS in ongefilterd drinkwater. De toepasbaarheid van de methode op andere soorten water, zoals zoet water (bijvoorbeeld grondwater en oppervlaktewater) of gezuiverd afvalwater, kan per geval worden beoordeeld. De geselecteerde set stoffen die met deze methode kan worden bepaald, is representatief voor een grote verscheidenheid aan PFAS.

Bijdrage van Nederlandse experts in de waterketen

De analysetechnieken om PFAS te meten verbeteren continu en met nieuwe technieken kunnen zeer kleine hoeveelheden met grote nauwkeurigheid worden gemeten. De nieuwe norm biedt handvaten voor het monitoren, beheren en handhaven van de drinkwaterkwaliteit. Nederlandse experts van de normcommissie Organische Parameters hebben een actieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van NEN-EN 17892 via hun deelname aan Europese normontwikkelingstrajecten bij CEN. Hierdoor is de toepasbaarheid en het draagvlak voor de Nederlandse partijen in de waterketen geborgd.

De ontwikkelingen volgen zich snel op en er wordt hard gewerkt om PFAS uit het milieu te weren. De Nederlandse Drinkwaterwet en de Europese Drinkwaterrichtlijn stellen een grenswaarde van 0,10 µg/l voor de som van 20 geselecteerde PFAS. Dit moet ervoor zorgen dat het drinkwater veilig is voor menselijke consumptie. Actieve inzet van Nederlandse belanghebbenden in de waterketen blijft van belang om gezamenlijk te komen tot breed gedragen normen die de kwaliteit van het drinkwater voor nu en in de toekomst verbeteren.

Aanvullende informatie

De publicatie van NEN-EN 17892 is een nieuwe stap in de ontwikkeling van een normenstelsel op het gebied van PFAS. Er zijn ook andere normdocumenten gepubliceerd en in ontwikkeling op het gebied van PFAS, waaronder:

  • NTA 8065:2022, PFAS in bodem, waterbodem en slib - Analyse met HPLC en massaspectrometrie is gepubliceerd in 2022. De methode is ingebracht bij CEN om door te ontwikkelen naar een Europese norm en is gevalideerd in 2024.
  • NEN-ISO 21675:2019, Water - Bepaling van poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in water - Methode met vaste fase-extractie en vloeistofchromatografie-tandem massaspectrometrie (LC-MS/MS)
  • NEN-EN-ISO 23702-1:2023 en, Leather - Per- and polyfluoroalkyl substances - Part 1: Determination of non-volatile compounds by extraction method using liquid chromatography (ISO 23702-1:2023,IDT)
  • NEN-EN 17681-1:2023 Ontw. en, Textiel en textielproducten - Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) - Deel 1: Analyse van een alkalisch extract met behulp van vloeistofchromatografie en tandem massaspectrometrie

Tussenkop

Alinea

Detectie van PFAS in drinkwater met nieuwe Europese norm (2024)
Top Articles
They expected an Olympic boon. But some Paris businesses are experiencing a bust
Haltepunkte · Bootstrap v5.2 auf Deutsche
Mchoul Funeral Home Of Fishkill Inc. Services
Custom Screensaver On The Non-touch Kindle 4
Roblox Roguelike
Stretchmark Camouflage Highland Park
America Cuevas Desnuda
Academic Integrity
Emmalangevin Fanhouse Leak
Mawal Gameroom Download
Craigslist In Fredericksburg
Music Archives | Hotel Grand Bach - Hotel GrandBach
Fallout 4 Pipboy Upgrades
Devourer Of Gods Resprite
Amelia Bissoon Wedding
Nj Scratch Off Remaining Prizes
David Turner Evangelist Net Worth
ExploreLearning on LinkedIn: This month's featured product is our ExploreLearning Gizmos Pen Pack, the…
Price Of Gas At Sam's
Directions To 401 East Chestnut Street Louisville Kentucky
Spergo Net Worth 2022
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
Gemita Alvarez Desnuda
Union Ironworkers Job Hotline
Hollywood Bowl Section H
UPS Store #5038, The
Promiseb Discontinued
Isaidup
Costco Gas Hours St Cloud Mn
Violent Night Showtimes Near Amc Dine-In Menlo Park 12
Hefkervelt Blog
Mynahealthcare Login
Roseann Marie Messina · 15800 Detroit Ave, Suite D, Lakewood, OH 44107-3748 · Lay Midwife
Laveen Modern Dentistry And Orthodontics Laveen Village Az
15 Downer Way, Crosswicks, NJ 08515 - MLS NJBL2072416 - Coldwell Banker
Stolen Touches Neva Altaj Read Online Free
Culver's Hartland Flavor Of The Day
Σινεμά - Τι Ταινίες Παίζουν οι Κινηματογράφοι Σήμερα - Πρόγραμμα 2024 | iathens.gr
Pensacola 311 Citizen Support | City of Pensacola, Florida Official Website
Metra Schedule Ravinia To Chicago
Arcadia Lesson Plan | Day 4: Crossword Puzzle | GradeSaver
Otter Bustr
Urban Blight Crossword Clue
Man Stuff Idaho
Clausen's Car Wash
Cabarrus County School Calendar 2024
How To Customise Mii QR Codes in Tomodachi Life?
Frequently Asked Questions
Slug Menace Rs3
How To Connect To Rutgers Wifi
라이키 유출
Worlds Hardest Game Tyrone
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6212

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.